2018 lexus technology hero

TEHNOLOGIE

SPIRITE DE PIONIERAT

Sunetul spațiului.

Sunetul, cu toată complexitatea și frumusețea sa, este o parte vitală a vieții noastre de zi cu zi - și pentru cei care apreciază valoarea evenimentelor acustice bine concepute, nimic nu este mai interesant decât un sunet cu adevărat superior. Unul dintre acești oameni este compozitorul și tehnologul olandez Paul Oomen, care spune că sunetul a fost mereu „modul său de a-și imagina”.

Aceste explorări timpurii în ceea ce putea auzi au reprezentat începutul promițător al unei pasiuni de-o viață, iar Oomen și-a dedicat cariera explorării relației complexe care există între oameni și lumea sunetului din jurul lor.

    2018 lexus technology quote landscape 1920x1080 V2
    2018 lexus technology quote portrait

„[CÂND ERAM COPIL] FREDONAM PIESE PE CARE LE INVENTAM PE LOC ȘI CARE EVOCAU O LUME DE SUNETE DIN IMAGINAȚIA MEA CARE EXISTA DINCOLO DE PIESE”, EXPLICĂ EL.

Paul Oomen, compozitor și tehnolog

„Ascult ce se întâmplă între sunete și spațiu și între sunete și corpul meu”, spune el. „Cu cât poți să distingi mai bine rezonanțele și reflexiile pe care sunetul le provoacă în spațiu, cu atât mai mult realizezi că sunetele pe care le percepi sunt alcătuite în întregime din astfel de interacțiuni, care rezultă din reciprocitatea cu mediul.”

Oomen, care trăiește și lucrează în Budapesta, unde a fondat Institutul de Sunet Spațial în 2015, s-a concentrat inițial pe crearea de design acustic și compunerea de muzică pentru teatru și operă. Dar în 2007 și-a mutat atenția pe explorarea spațiului, sunetului și percepției cu compania sa 4DSOUND, unde a lucrat alături de echipa sa pentru a crea, până în prezent, între 70 și 100 de proiecte de sunet spațial și a dobândit un interes puternic pentru îmbunătățirea experienței de ascultare.

    2018 lexus technology1 landscape 1920x1080 v2

„Cu cât perfecționăm mai mult experiența de ascultare, cu atât mai mult ascultăm spațial”, explică el. „O experiență de înaltă calitate a ascultării înseamnă un sistem audio care nu atrage atenția asupra sa, ci atrage atenția asupra mediului, auzind sunete care fac parte din și se mișcă în mediu. Sistemul audio este doar un element, designul spațiului, tratamentul său interior, aspectele sociale și - nu în ultimul rând - conținutul sonor sunt elemente care trebuie să se potrivească pentru a transforma experiența în ansamblu.”

Pentru Oomen, această experiență se bazează atât pe participarea ascultătorului, cât și pe calitatea echipamentului.

    2018 lexus technology3 landscape 1920x1080 v2

„Atenția noastră a devenit atât de scurtă încât mulți oameni trebuie să depună un efort mare pentru a găsi spațiul mental necesar pentru a se concentra pe ceva care chiar necesită o «ascultare atentă»”, spune el. „Dacă vrem să avem parte de experiențe de ascultare mai rafinate și captivante din punct de vedere al experienței, trebuie să începem cu omiterea zgomotului din mediile noastre, altfel pur și simplu nu vom auzi nimic.”

Deși încă este pasionat de muzică, pe care o compune din tinerețe, și este înconjurat zilnic de multe straturi de sunet multidimensional în munca sa și în viața sa personală, Oomen recunoaște că lucrurile sale preferate de ascultat sunt liniștea și pacea.

„În viața mea de zi cu zi, lucrul pe care mi-l doresc cel mai mult să-l aud este liniștea”, recunoaște Oomen. „Desigur, liniștea e relativă, așa că în loc de liniște ar trebui probabil să spun: mai puțin zgomot și mai mult spațiu, astfel încât simțurile mele să se poată deschide și respira, iar eu să pot să încep să aud mai multe lucruri.”

    2018 lexus technology2 landscape

SPIRITE DE PIONIERAT

SUNETUL SUCCESULUI

O experiență auditivă superioară poate schimba totul. De la poziționarea boxelor până la calitatea sunetului, toate aspectele soluțiilor audio din automobilele Lexus au fost atent proiectate pentru a oferi o experiență audio mai rafinată și mai captivantă de fiecare dată. Sculptăm o nouă formă de artă dintr-o tradiție antică.