1. Rabla
Aveti nevoie de informatii suplimentare?
Browser-ul nu este suportat
Ne pare rau, dar browser-ul dvs. nu este compatibil cu website-ul nostru. Va rugam sa accesati website-ul folosind un alt browser, precum Chrome, Edge, Firefox sau Safari.

Programul Rabla* Si Rabla Plus**

CONDITII SI GHID COMPLET

CE ESTE PROGRAMUL RABLA SI CARE SUNT OBIECTIVELE IN 2023

In baza Programului Rabla, Guvernul Romaniei sustine innoirea parcului auto, prin acordarea unei prime de casare pentru masinile care indeplinesc anumite conditii. Programul Rabla are doua componente - Rabla Clasic și Rabla Plus, conditiile si termenele fiind prevazute de Ghidul de finantare a PSIPAN 2020-2024 si Ghidul de finantare din 2020 a Programului privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera în transporturi, prin promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante si eficiente din punct de vedere energetic, 2020-2024.

 • Programul Rabla Clasic

  Prin Programul Rabla Clasic 2023 se acorda un tichet (prima de casare) in valoare de 7.000 lei pentru o masina  cu o vechime mai mare sau egala cu 6 ani, inmatriculata in Romania, care este casata, cu scopul achizitionarii unei masini noi cu noxe reduse. Masina nou achizitionata trebuie sa aiba un nivel de emisii de noxe de maximum 155g CO2/km în regimul de masurare mixt WLTP. Pentru achizitia unui autoturism nou se pot folosi 2 tichete Rabla, cu mentiunea ca prima de casare pentru 2 autovehicule este de 10.000 de lei.

   

În plus față de suma de pana la 10.000 lei, participantul in Programul Rabla Clasic 2023 poate beneficia suplimentar de alte ecobonusuri, in cazul în care masina pe care doreste sa o achizitioneze indeplineste conditiile de mai jos. Astfel, se ofera:

 • Un ecobonus de 1.500 lei (suplimentar fata de prima de casare), pentru cumpararea unei masini al carei motor genereaza emisii de maximum 120 g CO2/km în sistem WLTP;
 • Un ecobonus de 1.500 lei (suplimentar fata de prima de casare) pentru achizitia unei masini cu sistem GPL;
 • Un ecobonus de 1.500 lei (suplimentar fata de prima de casare) pentru fiecare autoturism casat, care este mai vechi de 15 ani si cu norma de poluare Euro 3 sau mai mica, pentru maxim 2 autoturisme
 • Un ecobonus de 3.000 lei pentru achizitia unui autoturism nou hibrid; versiunile de tip Plug-in Hybrid (PHEV) care se incarca de la priza intra in Programul Rabla Plus.
 • Programul Rabla Plus

  In cazul în care vrei sa optezi pentru o masina 100% electrica sau Plug-in Hybrid (PHEV), prin Programul Rabla Plus 2023 poti beneficia de:

  • O prima de casare de 26.000 de lei la casarea unui singur autoturism sau de 29.000 lei pentru casarea a 2 autoturisme cu vechime de peste 6 ani, in vederea achizitiei unui autoturism nou, de tip Plug-in Hybrid (PHEV), cu emisii de maximum 80 g CO2/km în sistem WLTP;
  • Un ecotichet de 51.000 de lei lei la casarea unui singur autoturism sau de 54.000 lei pentru casarea a 2 autoturisme cu vechime de peste 6 ani, in vederea achizitiei unei masini cu propulsie 100% electrica sau a unei masini noi cu pila de combustie cu hidrogen, dar nu mai mult de 50% din pretul de comercializare, cu conditia ca  valoarea autovehiculului pur electric sa nu depaseasca suma de 75.000 euro, cu TVA inclus. 
  • Un ecobonus de 1.500 de lei pentru fiecare masina mai veche de 15 ani cu norma de poluare pana la Euro 3 inclusiv
Achizitionarea unui autovehicul nou in cadrul Programului Rabla Plus 2023 este posibila doar in cazul in care casezi un autoturism vechi. In cadrul programului Rabla Plus pot fi casate maxim 2 masini rulate.

CARE SUNT CONDITIILE DE CASARE

PENTRU A BENEFICIA DEPROGRAMUL RABLA 2023

 • Casarea trebuie să fie făcută într-un centru autorizat
 • Vechimea masinii casate sa fie egala sau mai mare de 6 ani
 • Masina casata trebuie sa fie completa (caroserie, motor, roti, etc.)

CARE SUNT PASII CARE TREBUIE URMATI PENTRU A BENEFICIA DE PROGRAMUL RABLA 2023

 

1. Inscrierea în Programul Rabla
 

Pentru a te inscrie în Programul Rabla trebuie să iei legatura cu dealerul tau Lexus, inscrierea fiind facuta de catre acesta, in mod electronic, direct în aplicatia PSIPAN. Pentru aceasta operatiune vor fi necesare datele beneficiarului (persoana care achizitioneaza autovehiculul), datele proprietarului de rabla (in cazul in care sunt persoane diferite) si datele referitoare la vehiculul ce urmeaza a fi casat.

2. Documentele necesare pentru inscrierea in Programul Rabla 2023
 

Actul de identitate, in copie certificata „conform cu originalul”, atat pentru beneficiar, cat si pentru proprietarul rablei (se va prezenta si actul de identitate in original in vederea identificării beneficiarului și proprietarului rabla). In situatia in care dreptul de beneficiu asupra primei de casare se transmite de la sau catre o persoana juridica, vor fi depuse documentele:

    a) actul de identitate al reprezentantului legal/actul de identitate al persoanei imputernicite/delegate/desemnate sa inscrie proprietarul, sa predea spre casare autovehiculul uzat, sa radieze autovehiculul uzat si sa achizitioneze autovehiculul nou, in termen de valabilitate, in copie certificata „conform cu originalul”; 

    b) actul de imputernicire/delegare/desemnare a persoanei care inscrie proprietarul, preda spre casare autovehiculul uzat, radiaza autovehiculul uzat şi achizitionează autovehiculul nou, in copie, daca este cazul;

    c) actul de infiintare/certificatul de inscriere in Registrul asociatiilor si fundatiilor/certificatul de inregistrare în registrul comertului, in copie certificata "conform cu originalul";

Certificatul de inmatriculare al masinii casate prezentat in copie legalizata;

Cartea de identitate a masinii casate in copie legalizata;

Certificate de atestare fiscala, în original, in copie legalizata sau emise si comunicate prin mijloace electronice de transmitere la distanta, in termen de valabilitate, eliberate de catre directiile de taxe si impozite locale din cadrul primariilor de pe raza unde domiciliaza atat proprietarul rablei cat si cumparatorul noului autovehicul, rezultand faptul ca nu au datorii la bugetul de stat. Pe certificatul fiscal al proprietarului trebuie specificat ca are în proprietate rabla ce urmeaza a fi casata.

Declaraţie pe propria raspundere a proprietarului rablei prin care isi exprima in mod neechivoc optiunea de a pastra beneficiul asupra primei de casare si de a achizitiona in nume propriu un autovehicul nou sau, dupa caz, declaratia pe propria raspundere a proprietarului rablei privind cedarea dreptului de beneficiu asupra primei de casare şi declaratia pe propria raspundere a beneficiarului prin care se obliga sa achizitioneze autovehiculul nou.

*In cazul unor situatii particulare precum si in situatia proprietarului/solicitantului acceptat persoana juridica, în afara documentelor prevazute mai sus, vor fi prezentate si alte documente, dupa caz, în conformitate cu Ghidul de finantare a PSIPA/N 2020-2024 si Ghidul de finantare din 2020 a Programului privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera in transporturi, prin promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante si eficiente din punct de vedere energetic, 2020-2024. 

3. Casarea masinii vechi
 

Dupa ce dealerul tau Lexus confirma validarea în aplicatia PSIPAN, proprietarul masinii uzate trebuie sa se prezinte la un centru autorizat Remat cu masina pentru casare (lista centrelor autorizate poate fi gasita aici) si nota de inscriere, care este valabila 300 de zile (cu exceptia anului 2024, cand valabilitatea acesteia nu poate depasi 25 noiembrie), pana cel mai tarziu in momentul emiterii facturii vehiculului nou. Dupa finalizarea procesului de casare, se va elibera certificatul de distrugere a autovehiculului vechi.

4. Radierea din circulatie a masinii casate
 

Dupa casare, proprietarul are obligatia sa radieze vehiculul vechi la Directia Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV).

5. Prezentarea dovezii de radiere
 

Ulterior, proprietarul automobilului casat trebuie sa prezinte la dealerul Lexus ales certificatele de distrugere si dovada radierii masinii vechi, pana cel mai tarziu la momentul emiterii facturii pentru noua masina.

6. Finalizarea procesului si achizitia masinii noi
 

Dupa ce au fost urmați toti pasii de mai sus, dealerul tau Lexus va putea elibera factura de achizitie a autoturismului nou, tinand cont de bonificatiile oferite în Programul Rabla 2023.

Avantajele achiziționarii unui model Lexus Hybrid prin Programul Rabla 2023

Suplimentar fata de prima de casare de 10.000 de lei, pentru modelele Lexus Hybrid cu emisii de maximum 120 g CO2/km, se pot cumula trei ecobonusuri, astfel încat valoarea bonificatiei sa ajunga la suma de 17.500 de lei;

Impozit anual redus cu minimum 50%, reducere ce poate ajunge pana la 100%, în functie de localitatea in care ai domiciliul; 

Posibilitatea de a parca gratuit în baza unei vignete emise de autoritatile locale, aplicabil în anumite orase precum Bucuresti si Timisoara.