1. Rabla
Aveti nevoie de informatii suplimentare?
Browser-ul nu este suportat
Ne pare rau, dar browser-ul dvs. nu este compatibil cu website-ul nostru. Va rugam sa accesati website-ul folosind un alt browser, precum Chrome, Edge, Firefox sau Safari.

Programul Rabla* Si Rabla Plus**

CONDITII SI GHID 2024***

CE ESTE PROGRAMUL RABLA SI CARE SUNT OBIECTIVELE?

In baza Programului Rabla, Guvernul Romaniei sustine innoirea parcului auto, prin acordarea unei prime de casare pentru masinile care indeplinesc anumite conditii. Programul Rabla are doua componente - Rabla Clasic și Rabla Plus, conditiile si termenele fiind prevazute de Ghidul de finantare a PSIPAN 2020-2024 si Ghidul de finantare din 2020 a Programului privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera în transporturi, prin promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante si eficiente din punct de vedere energetic, 2020-2024.

 • Programul Rabla Clasic

  Prin Programul Rabla Clasic se acordă un tichet (primă de casare) în valoare de 7.000 lei pentru o mașină  cu o vechime mai mare sau egală cu 6 ani, înmatriculată în România, care este casată, cu scopul achiziționării unei mașini noi cu noxe reduse. Masina nou achizitionata trebuie sa aiba un nivel de emisii de noxe de maximum 150g CO2/km în regimul de măsurare mixt WLTP. Pentru achiziția unui autoturism nou se pot folosi 2 tichete Rabla, cu mentiunea ca prima de casare pentru 2 autovehicule este de 10.000 de lei.

   

În plus față de suma de pana la 10.000 lei, participantul în Programul Rabla Clasic poate beneficia suplimentar de alte ecobonusuri, în cazul în care mașina pe care dorește să o achiziționeze îndeplinește condițiile de mai jos. Astfel, se oferă:

 • Un ecobonus de 1.500 lei (suplimentar față de prima de casare), pentru cumpărarea unei mașini al cărei motor generează emisii de maximum 120 g CO2/km în sistem WLTP;
 • Un ecobonus de 1.500 lei (suplimentar față de prima de casare) pentru achiziția unei mașini cu sistem GPL;
 • Un ecobonus de 1.500 lei (suplimentar față de prima de casare) pentru fiecare autoturism casat, cu norma de poluare Euro 3 sau mai mica, pentru maxim 2 autoturisme
 • Un ecobonus de 3.000 lei pentru achiziția unui autoturism nou hibrid; versiunile de tip Plug-in Hybrid (PHEV) care se încarcă de la priză intră în Programul Rabla Plus.
 • Rabla Plus

  În cazul în care vrei să optezi pentru o mașină 100% electrică sau Plug-in Hybrid (PHEV), prin Programul Rabla Plus poți beneficia de :

  • O prima de casare de 13.000 de lei la casarea unui singur autoturism cu vechime de peste 6 ani, in vederea achizitiei unui autoturism nou, de tip Plug-in Hybrid (PHEV), cu emisii de maximum 80 g CO2/km în sistem WLTP;
  • Un ecotichet de 25.500 de lei lei la casarea unui singur autoturism cu vechime de peste 6 ani, in vederea achizitiei unei mașini cu propulsie 100% electrică sau a unei mașini noi cu pilă de combustie cu hidrogen, dar nu mai mult de 50% din prețul de comercializare, cu conditia ca  valoarea autovehiculului pur electric sa nu depaseasca suma de 70.000 euro, cu TVA inclus. 

Achiziționarea unui autovehicul nou in cadrul Programului Rabla Plus este posibila doar in cazul in care casezi un autoturism vechi.

CARE SUNT CONDITIILE DE CASARE

PENTRU A BENEFICIA DEPROGRAMUL RABLA

 • Casarea trebuie să fie făcută într-un centru autorizat
 • Vechimea masinii casate sa fie egala sau mai mare de 6 ani
 • Masina casata trebuie sa fie completa (caroserie, motor, roti, etc.)

CARE SUNT PASII CARE TREBUIE URMATI PENTRU A BENEFICIA DE PROGRAMUL RABLA

 

1. Inscrierea în Programul Rabla
 

Pentru a te inscrie în Programul Rabla trebuie să iei legatura cu dealerul tau Lexus, inscrierea fiind facuta de catre acesta, in mod electronic, direct în aplicatia PSIPAN. Pentru aceasta operatiune vor fi necesare datele beneficiarului (persoana care achizitioneaza autovehiculul), datele proprietarului de rabla (in cazul in care sunt persoane diferite) si datele referitoare la vehiculul ce urmeaza a fi casat.

2. Documentele necesare pentru inscrierea in Programul Rabla
 

Actul de identitate, in copie certificata „conform cu originalul”, atat pentru beneficiar, cat si pentru proprietarul rablei (se va prezenta si actul de identitate in original in vederea identificării beneficiarului și proprietarului rabla). In situatia in care dreptul de beneficiu asupra primei de casare se transmite de la sau catre o persoana juridica, vor fi depuse documentele:

    a) actul de identitate al reprezentantului legal/actul de identitate al persoanei imputernicite/delegate/desemnate sa inscrie proprietarul, sa predea spre casare autovehiculul uzat, sa radieze autovehiculul uzat si sa achizitioneze autovehiculul nou, in termen de valabilitate, in copie certificata „conform cu originalul”; 

    b) actul de imputernicire/delegare/desemnare a persoanei care inscrie proprietarul, preda spre casare autovehiculul uzat, radiaza autovehiculul uzat şi achizitionează autovehiculul nou, in copie, daca este cazul;

    c) actul de infiintare/certificatul de inscriere in Registrul asociatiilor si fundatiilor/certificatul de inregistrare în registrul comertului, in copie certificata "conform cu originalul";

Certificatul de inmatriculare al masinii casate prezentat in copie legalizata;

Cartea de identitate a masinii casate in copie legalizata;

Certificate de atestare fiscala, în original, in copie legalizata sau emise si comunicate prin mijloace electronice de transmitere la distanta, in termen de valabilitate, eliberate de catre directiile de taxe si impozite locale din cadrul primariilor de pe raza unde domiciliaza atat proprietarul rablei cat si cumparatorul noului autovehicul, rezultand faptul ca nu au datorii la bugetul de stat. Pe certificatul fiscal al proprietarului trebuie specificat ca are în proprietate rabla ce urmeaza a fi casata.

Declaraţie pe propria raspundere a proprietarului rablei prin care isi exprima in mod neechivoc optiunea de a pastra beneficiul asupra primei de casare si de a achizitiona in nume propriu un autovehicul nou sau, dupa caz, declaratia pe propria raspundere a proprietarului rablei privind cedarea dreptului de beneficiu asupra primei de casare şi declaratia pe propria raspundere a beneficiarului prin care se obliga sa achizitioneze autovehiculul nou.

*In cazul unor situatii particulare precum si in situatia proprietarului/solicitantului acceptat persoana juridica, în afara documentelor prevazute mai sus, vor fi prezentate si alte documente, dupa caz, în conformitate cu Ghidul de finantare a PSIPA/N 2020-2024 si Ghidul de finantare din 2020 a Programului privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera in transporturi, prin promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante si eficiente din punct de vedere energetic, 2020-2024. 

3. Casarea masinii vechi
 

Dupa ce dealerul tau Lexus confirma validarea în aplicatia PSIPAN, proprietarul masinii uzate trebuie sa se prezinte la un centru autorizat Remat cu masina pentru casare (lista centrelor autorizate poate fi gasita aici) si nota de inscriere, care este valabila 300 de zile (cu exceptia anului 2024, cand valabilitatea acesteia nu poate depasi 25 noiembrie), pana cel mai tarziu in momentul emiterii facturii vehiculului nou. Dupa finalizarea procesului de casare, se va elibera certificatul de distrugere a autovehiculului vechi.

4. Radierea din circulatie a masinii casate
 

Dupa casare, proprietarul are obligatia sa radieze vehiculul vechi la Directia Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV).

5. Prezentarea dovezii de radiere
 

Ulterior, proprietarul automobilului casat trebuie sa prezinte la dealerul Lexus ales certificatele de distrugere si dovada radierii masinii vechi, pana cel mai tarziu la momentul emiterii facturii pentru noua masina.

6. Finalizarea procesului si achizitia masinii noi
 

Dupa ce au fost urmați toti pasii de mai sus, dealerul tau Lexus va putea elibera factura de achizitie a autoturismului nou, tinand cont de bonificatiile oferite în Programul Rabla.

Avantajele achiziționarii unui model Lexus Hybrid prin Programul Rabla

Suplimentar fata de prima de casare de 10.000 de lei, pentru modelele Lexus Hybrid cu emisii de maximum 120 g CO2/km, se pot cumula trei ecobonusuri, astfel încat valoarea bonificatiei sa ajunga la suma de 17.500 de lei;

Impozit anual redus cu minimum 50%, reducere ce poate ajunge pana la 100%, în functie de localitatea in care ai domiciliul; 

Posibilitatea de a parca gratuit în baza unei vignete emise de autoritatile locale, aplicabil în anumite orase precum Bucuresti si Timisoara.

*Prezentarea pentru vanzarea vehiculelor prin Programul de stimulare a înnoirii Parcului auto naţional derulat de AFM şi finanţat din Fondul pentru mediu 2020 -2024 are caracter informativ. Aceasta devine o oferta valabila doar de la momentul la care inscrierile pentru persoane fizice vor fi disponibile in PSIPAN, in perioada valabilitatii campaniei, sub rezerva reinitierii, in anul 2024, de catre Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor prin Administratia Fondului pentru Mediu a programului de stimulare a innoirii parcului auto national (“programul Rabla Clasic”), a indeplinirii de catre client a tuturor conditiilor impuse de Ghidul PSIPAN 2024 si a acceptarii retailerilor autorizati Toyota Romania ca producatori validati in program. Sub conditia indeplinirii cerintelor de mai sus, oferta este supusa unor termene si conditii, este valabila in limita stocului disponibil si presupune aplicarea discountului recomandat, a primei de casare si a ecobonusului/ecobonusurilor calculate in Euro (1 Euro = 5 Lei) si nu include echipamente, accesorii sau dotari optionale. Avantajul maxim se poate obtine in cazul alegerii (achizitiei) unei versiuni Hybrid cu emisii CO2 mai mici sau egale cu 120 g/km in sistem WLTP si prin casarea a 2 (două) vehicule uzate (se pot preda spre casare maximum doua vehicule uzate) cu o vechime de cel putin 15 ani de la data fabricatiei şi/sau care au norma de poluare Euro 3 sau inferioara, insa nu in cazul alegerii unei versiuni Plug-in Hybrid sau a unei versiuni pur electrice. Mai multe detalii despre oferta pe www.toyota.ro si la dealerii autorizati Toyota.

** Oferta pentru vanzarea vehiculelor prin  Programul privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante şi eficiente din punct de vedere energetic 2020-2024, derulat de Administratia Fondului pentru Mediu si finantat din Fondul pentru mediu, in limita stocului disponibil, pentru vehiculele Toyota C-HR Plug-In Hybrid, Toyota RAV4 Plug-in Hybrid, Prius Plug-in Hybrid, Toyota bZ4X, Proace City Electric, Proace Electric. Pretul este obtinut prin aplicarea discountului recomandat, a ecotichetului disponibil prin programul Rabla Plus 2024, prin casarea a cel putin unui vehicul uzat (se pot preda spre casare maximum doua vehicule uzate), acesta din urma fiind aplicabil sub rezerva si numai in cazul reinitierii, in anul 2024, de catre Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor prin Administratia Fondului pentru Mediu a programului privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante şi eficiente din punct de vedere energetic (“programul Rabla Plus”). Oferta este valabila sub conditia indeplinirii de catre client a tuturor cerintelor impuse de Ghidul PSIPAN 2024 si sub rezerva acceptarii retailerilor autorizati Toyota Romania ca producatori validati in program.  Oferta este supusa unor termene si conditii, este valabila in limita stocului disponibil, ecotichetul Rabla Plus fiind calculat in Euro (1 Euro = 5 Lei), si nu include echipamente, accesorii sau dotari optionale.

***Informatiile prezentate in aceasta sectiune (inclusiv cele prezentate in cadrul disclaimerului de mai sus) au in vedere ordinele de modificare si completare a Ghidurilor PSIPAN pentru RABLA CLASIC 2024 si RABLA PLUS 2024, emise de Ministrul Mediului, Apelor si Padurilor si publicate la data de 16.02.2024 pe site-ul Ministerului mediului, apelor si padurilor, ordine care la acest moment se afla in faza de proiect si pot suferi modificari pana la publicarea acestora in Monitorul Oficial.