1. Discover Lexus
  2. Pioneering spirits
Aveti nevoie de informatii suplimentare?
Browser-ul nu este suportat
Ne pare rau, dar browser-ul dvs. nu este compatibil cu website-ul nostru. Va rugam sa accesati website-ul folosind un alt browser, precum Chrome, Edge, Firefox sau Safari.

SPIRITE DE PIONIERAT

Arta de a transmite o tradiție din generație în generație.

Unele forme de artă sunt cu adevărat speciale, astfel încât nu reușesc doar să supraviețuiască de-a lungul secolelor, ci chiar prosperă.

Complicata metodă Edo Kiriko de a sculpta în sticlă este un exemplu excelent, iar meșteșugarii care încă practică această artă veche de 200 de ani sunt mândri să continue un obicei atât de valoros și apreciat. Cu toate acestea, ei sunt, totuși, producători moderni și sunt foarte atenți să nu-și limiteze munca descriind-o ca fiind strict tradițională.

„Tradiția este un cuvânt foarte mare, încărcat cu numeroase înțelesuri diferite”, explică Yoshiro Kobayashi, artizan Edo Kiriko de a treia generație. „Nu este ceva ce este transmis cuiva cu forța și nici nu este ceva ce trebuie cărat în spate de cineva, ci consider că este ceva ce se naște din activitatea umană zilnică și este creat organic prin repetarea acelui obicei... ceva care leagă totul.”

Repetarea exactă este esențială pentru arta Edo Kiriko și orice meșteșugar în devenire are nevoie de ani întregi de muncă practică și instruire. La fel ca mulți dintre colegii săi, Kobayashi a început studiile la frageda vârstă de 13 ani, când s-a alăturat tatălui său în atelierul acestuia.

„[Atunci] puteai să-i urmărești pe meșteșugarii de rang înalt și să înveți observându-i... petreceai 10 ore pe zi exersând”, afirmă acesta. „Era o muncă foarte obositoare.”

Acesta a muncit din greu pentru a-și dezvolta abilitățile și recunoaște că nu a simțit cu adevărat că e un profesionist până când nu a fost recunoscut de colegii săi printr-un premiu special, când avea 33 de ani. Este o ucenicie solicitantă din toate punctele de vedere, dar acești ani de instruire sunt esențiali, deoarece această formă de sticlărie, care își are originile în regiunea Tokyo la sfârșitul perioadei Edo, este extrem de meticuloasă și necesită un grad de perfecționism specific naturii orientate spre detalii a culturii japoneze.

„JAPONEZII ACORDĂ ATENȚIE CHIAR ȘI CELOR MAI MICI DETALII”, SPUNE KOBAYASHI. „CHIAR LE PASĂ DE DETALII... E APROAPE O REACȚIE INCONȘTIENTĂ. CEVA CE DEVINE UN MOD DE VIAȚĂ FĂRĂ SĂ-ȚI DAI SEAMA.”

Yoshiro Koayashi, meșteșugar Edo Kiriko

Pentru Kobayashi, complexitatea muncii sale este esențială pentru a asigura crearea unui produs finit de înaltă calitate, dar și pentru sentimentul profund de împlinire și plăcere pe care îl obține din meseria sa.

„Sunt sigur că această filosofie influențează foarte mult munca unui meșteșugar”, spune el. „Cel mai mic detaliu capătă o importanță enormă. De aceea, aceștia au foarte mare grijă atunci când creează ceva. E vorba despre satisfacția personală pe care meșteșugarul o obține din munca sa.”

Deși e foarte pasionat de arta Edo Kiriko și a obținut numeroase satisfacții de-a lungul anilor, Kobayashi nu l-a presat pe fiul său să-i calce pe urme, ci mai degrabă l-a încurajat să exploreze opțiuni de carieră alternative.

Cu toate acestea, chemarea tradiției și a istoriei familiei s-a dovedit a fi prea puternică, astfel că fiul său Yohei s-a alăturat afacerii familiei, acesta insuflând o influență contemporană pieselor, dar și continuând să creeze produse apreciate și perfecționate de generațiile anterioare.

„E minunat să poți să faci ceva ce-ți place și să poți să și trăiești din asta”, spune Kobayashi. „Mă bucur că am ales această meserie.”

GENERAȚII DE MĂIESTRIE

Sticlarii Edo Kiriko au creat superbul panou din interiorul modelului Lexus LS, care întâmpină pasagerii cu o ambianță respectuoasă, delicată și foarte impresionantă.