1. Discover Lexus
  2. Design-ul Lexus
  3. Pioneering spirits
Aveti nevoie de informatii suplimentare?
Browser-ul nu este suportat
Ne pare rau, dar browser-ul dvs. nu este compatibil cu website-ul nostru. Va rugam sa accesati website-ul folosind un alt browser, precum Chrome, Edge, Firefox sau Safari.

SPIRITE DE PIONIERAT

Sculptăm o nouă formă de artă dintr-o tradiție antică.

Oamenii au lucrat cu lemn încă din cele mai vechi timpuri, producând adesea opere foarte interesante, chiar dacă erau primitive - dar complexa artă japoneză Yosegi este o excepție notabilă de la regulă.

Această formă delicată și laborioasă de prelucrare a lemnului, care există de peste 400 de ani și este cunoscută și sub denumirea de marchetărie japoneză, implică aranjarea cu foarte mare precizie a unor bucăți de lemn de diferite culori și texturi în modele mozaicale complexe.

Este un proces foarte complicat care necesită multă precizie și experiență, ceea ce înseamnă că popularitatea acestei forme unice de artă a cam scăzut în ultimul secol.

Totuși, un bărbat este hotărât nu doar să continue să practice arta antică Yosegi, ci vrea să îi și ofere o influență contemporană și să-i promoveze frumusețea în întreaga lume.

Ken Ota este considerat de multă lume a fi un maestru modern al formei Yosegi de prelucrare a lemnului și este un ambasador înflăcărat al meseriei sale, fiind hotărât să respecte tehnicile tradiționale perfecționate de-a lungul secolelor, dar și să insufle inovație în această formă de artă.

„Vreau să continui și să protejez tradiția”, explică Ota, care lucrează într-un atelier din Hakone, Japonia, locul de naștere al metodei de prelucrare Yosegi. „Pentru a face acest lucru, trebuie să mă schimb și să rămân inovator. Nu e vorba de a copia sau a nu fi copiat, ci de a-mi urmări propria originalitate.”

„VREAU SĂ CONTINUI ȘI SĂ PROTEJEZ TRADIȚIA”, EXPLICĂ OTA, CARE LUCREAZĂ ÎNTR-UN ATELIER DIN HAKONE, JAPONIA, LOCUL DE NAȘTERE AL METODEI DE PRELUCRARE YOSEGI. „PENTRU A FACE ACEST LUCRU, TREBUIE SĂ MĂ SCHIMB ȘI SĂ RĂMÂN INOVATOR. NU E VORBA DE A COPIA SAU A NU FI COPIAT, CI DE A-MI URMĂRI PROPRIA ORIGINALITATE.”

Ken Ota, meșteșugar Yosegi

Piesele Yosegi sunt cu adevărat speciale și complexe, astfel încât nu pot fi produse în masă, iar lemnul ales pentru fiecare articol creat manual reflectă foarte clar stilul și gusturile meșteșugarului, aproape ca o „semnătură”.

Ota, care s-a antrenat mulți ani pentru a se perfecționa, mai întâi la școala politehnică din Saitama, apoi la renumitul atelier Kiro din Odahara, își creează piesele dintr-o selecție de 25 de tipuri diferite de lemn, de la Hokkaido până la Okinawa, pe care le alege personal din întreaga Japonie.

Pentru el, lemnul pe care îl folosește pentru a crea aceste piese foarte căutate (inclusiv cutii, tăvi și suporturi) este mult mai mult decât un simplu material de bază, iar Ota ține mult la fiecare bucățică.

„Vreau să respect viața luată de la copacii tăiați în pădure”, spune el. „E un lucru valabil și pentru alte subiecte, dar vreau să rămân recunoscător pentru ceea ce iau. Fiecare tip de lemn are o formă și un amestec unic, asigurând libertatea și posibilitatea de exprimare, ceea ce duce, în cele din urmă, la frumusețea sa.”

Una dintre cele mai aparte caracteristici ale Yosegi este faptul că ocupă foarte mult timp și necesită o răbdare extraordinară din partea meșteșugarului, lucruri care sunt în contradicție cu lumea digitală dinamică în care trăim. Cu toate acestea, Ota se simte confortabil cu ritmul lent necesar pentru arta sa și consideră că este o oportunitate de a explora profunzimea muncii sale ca artist.

„Timpul nu contează”, spune el. „Nu pot decât să mă exprim prin ce am în mine.”

SCULPTĂM O NOUĂ FORMĂ DE ARTĂ DINTR-O TRADIȚIE ANTICĂ

Lexus apreciază mult inovația și măiestria de calitate superioară. Prin celebrarea acestei tehnici extraordinare de transformare a lemnului natural în modele noi și complexe, Lexus își consolidează angajamentul continuu față de fuziunea delicată dintre tradiție și tehnologie.