1. Discover Lexus
  2. Design-ul Lexus
  3. Pioneering spirits
Aveti nevoie de informatii suplimentare?
Browser-ul nu este suportat
Ne pare rau, dar browser-ul dvs. nu este compatibil cu website-ul nostru. Va rugam sa accesati website-ul folosind un alt browser, precum Chrome, Edge, Firefox sau Safari.

SPIRITE DE PIONIERAT

Sculptam o noua forma de arta dintr-o traditie antica.

Oamenii au lucrat cu lemn inca din cele mai vechi timpuri, producand adesea opere foarte interesante, chiar daca erau primitive - dar complexa arta japoneza Yosegi este o exceptie notabila de la regula.

Aceasta forma delicata si laborioasa de prelucrare a lemnului, care exista de peste 400 de ani si este cunoscuta si sub denumirea de marchetarie japoneza, implica aranjarea cu foarte mare precizie a unor bucati de lemn de diferite culori si texturi in modele mozaicale complexe.

Este un proces foarte complicat care necesita multa precizie si experienta, ceea ce inseamna ca popularitatea acestei forme unice de arta a cam scazut in ultimul secol.

Totusi, un barbat este hotarat nu doar sa continue sa practice arta antica Yosegi, ci vrea sa ii si ofere o influenta contemporana si sa-i promoveze frumusetea in intreaga lume.

Ken Ota este considerat de multa lume a fi un maestru modern al formei Yosegi de prelucrare a lemnului si este un ambasador inflacarat al meseriei sale, fiind hotarat sa respecte tehnicile traditionale perfectionate de-a lungul secolelor, dar si sa insufle inovatie in aceasta forma de arta.

„Vreau sa continui si sa protejez traditia”, explica Ota, care lucreaza intr-un atelier din Hakone, Japonia, locul de nastere al metodei de prelucrare Yosegi. „Pentru a face acest lucru, trebuie sa ma schimb si sa raman inovator. Nu e vorba de a copia sau a nu fi copiat, ci de a-mi urmari propria originalitate.”

„VREAU SA CONTINUI SI SA PROTEJEZ TRADITIA”, EXPLICA OTA, CARE LUCREAZA INTR-UN ATELIER DIN HAKONE, JAPONIA, LOCUL DE NASTERE AL METODEI DE PRELUCRARE YOSEGI. „PENTRU A FACE ACEST LUCRU, TREBUIE SA MA SCHIMB SI SA RAMAN INOVATOR. NU E VORBA DE A COPIA SAU A NU FI COPIAT, CI DE A-MI URMARI PROPRIA ORIGINALITATE.”

Ken Ota, mestesugar Yosegi

Piesele Yosegi sunt cu adevarat speciale si complexe, astfel incat nu pot fi produse in masa, iar lemnul ales pentru fiecare articol creat manual reflecta foarte clar stilul si gusturile mestesugarului, aproape ca o „semnatura”.

Ota, care s-a antrenat multi ani pentru a se perfectiona, mai intai la scoala politehnica din Saitama, apoi la renumitul atelier Kiro din Odahara, isi creeaza piesele dintr-o selectie de 25 de tipuri diferite de lemn, de la Hokkaido pana la Okinawa, pe care le alege personal din intreaga Japonie.

Pentru el, lemnul pe care il foloseste pentru a crea aceste piese foarte cautate (inclusiv cutii, tavi si suporturi) este mult mai mult decat un simplu material de baza, iar Ota tine mult la fiecare bucatica.

„Vreau sa respect viata luata de la copacii taiati in padure”, spune el. „E un lucru valabil si pentru alte subiecte, dar vreau sa raman recunoscator pentru ceea ce iau. Fiecare tip de lemn are o forma si un amestec unic, asigurand libertatea si posibilitatea de exprimare, ceea ce duce, in cele din urma, la frumusetea sa.”

Una dintre cele mai aparte caracteristici ale Yosegi este faptul ca ocupa foarte mult timp si necesita o rabdare extraordinara din partea mestesugarului, lucruri care sunt in contradictie cu lumea digitala dinamica in care traim. Cu toate acestea, Ota se simte confortabil cu ritmul lent necesar pentru arta sa si considera ca este o oportunitate de a explora profunzimea muncii sale ca artist.

„Timpul nu conteaza”, spune el. „Nu pot decat sa ma exprim prin ce am in mine.”

SCULPTAM O NOUA FORMA DE ARTA DINTR-O TRADITIE ANTICA

Lexus apreciaza mult inovatia si maiestria de calitate superioara. Prin celebrarea acestei tehnici extraordinare de transformare a lemnului natural in modele noi si complexe, Lexus isi consolideaza angajamentul continuu fata de fuziunea delicata dintre traditie si tehnologie.